Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arbeidskonflikter

Er du i konflikt med din arbeidsgiver? Har du blitt sagt opp uten grunn, eller ikke fått lønn utbetalt? Vi bistår i arbeidstvister og våre klienter får grundig og tilpasset oppfølging.

Dersom du har blitt sagt opp, fått en advarsel fra arbeidsgiver, ønsker å varsle om et forhold på arbeidsplassen, ikke har fått lønn fra arbeidsgiver, eller på annet vis har havnet i konflikt med arbeidsgiver, anbefaler vi deg å ta kontakt med advokat for å drøfte saken din.

I arbeidskonflikter løper korte frister, og forholdet mellom deg og arbeidsgiver kan surne fort og oppleves svært konfliktfylt. En advokat kan bidra med å løse konflikten raskt og på minnelig vis, eller ivareta dine rettigheter dersom konflikten fortsetter og det er behov for å ta den videre til retten.

Ta kontakt her med en av våre dyktige advokater.

Ofte stilte spørsmål

Dersom du har mottatt oppsigelse eller tror det kommer til å skje, anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre advokater så fort som mulig. Du har sterke rettigheter som arbeidstaker, og vi vil hjelpe deg med å ivareta dem.

Advokatene våre kan hjelpe deg med å:

  • Bli med deg i drøftelsesmøte
  • Be om begrunnelse for oppsigelsen
  • Kreve og gjennomføre forhandlinger
  • Ivareta dine rettigheter

Arbeidsgiver må ha saklig grunn til å si deg opp. Terskelen for å si opp en ansatt er høy, og arbeidsgiver må kunne vise til gode grunner før de sier noen opp. Det betyr at arbeidsgiver må ha undersøkt saken godt på forhånd, og bygge oppsigelsen på riktige fakta.

Før arbeidsgiver sier opp jobben din har du krav på å drøfte grunnlaget med sjefen din i et drøftelsesmøte. Oppsigelsen skal også skje skriftlig og gi opplysninger om dine rettigheter. Du har blant annet krav på skriftlig begrunnelse for oppsigelsen og minst én måned oppsigelsestid.

Dersom arbeidsgiver ikke har fulgt disse prosedyrene har du som hovedregel krav på å ta ut søksmål, og fortsette i stillingen din. Fristene er imidlertid korte, og vi anbefaler at du tar kontakt med advokat så fort som mulig.

Dersom du er usikker på om din arbeidsgiver har ivaretatt dine rettigheter ber vi deg ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om saken din.

Arbeidsgiver må ha saklig grunn for å si opp noen. I tillegg skal det mye til før arbeidsgiver kan si deg opp. Du har også krav på å få skriftlig begrunnelse for oppsigelsen.

Dersom du har blitt sagt opp uten grunn er dette ulovlig, og du har krav på å klage på oppsigelsen og stå i stillingen i mellomtiden. Ta kontakt med oss for å drøfte saken din i en uforpliktende samtale.

Hvis din arbeidsgiver ikke betaler lønn kan det enten skyldes at virksomheten nærmer seg konkurs, eller at sjefen din forsøker å lure deg/ikke vil betale. Det første du bør gjøre er å kontakte din arbeidsgiver om at du ikke har fått lønn.

Hvis du tror du ikke får lønn på grunn av nærstående konkurs bør du handle raskt. Du kan søke dekning i statens lønnsgarantiordning hos NAV, men kun etter at arbeidsgiveren din har slått seg konkurs. Lønnskravene dine kan imidlertid fort bli for gamle dersom arbeidsgiver venter med å slå seg konkurs. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss om hjelp i denne forbindelse.

Hvis du ikke får lønn fordi sjefen din ikke vil betale, bør du ta kontakt med advokat så fort som mulig. Også her gjelder det korte tidsfrister, og våre advokater kan hjelpe deg med å fremme ditt krav slik at du får utbetalt den lønna du fortjener.

Som arbeidstaker har du rett til å varsle om kritikkverdige forhold på jobben. Hvis jobben din har mer enn fem ansatte har arbeidsgiver plikt til å utarbeide varslingsrutiner, som forteller deg hvordan du skal gå frem for å varsle. Arbeidsgiver må undersøke varselet på forsvarlig vis. Det er forbudt å ‘ta hevn’ mot den som varsler, enten det skjer gjennom trusler, trakassering, forskjellsbehandling eller lignende.

Dersom du ønsker å varsle om et forhold på jobb men er redd for konsekvensene, eller opplever å bli trakassert av arbeidsgiver fordi du har varslet, ber vi deg ta kontakt med oss. Adalat hjelper deg både i drøftelsesmøter, forhandlingsmøter og i domstolen.

I arbeidstvister er fri rettshjelp avhengig av årslønna di. Du har krav på fri rettshjelp dersom du er enslig og tjener under 350 000 kroner i året før skatt og din formue er under 100 000. Dersom du har ektemake eller samboer, vil grensen være 540 000 kroner til sammen før skatt med en formue på maksimalt 150 000 kroner.

Når fri rettshjelp er avhengig av din inntekt, må du også betale en egenandel for hjelpen for å kunne motta den.

Trykk her for mer info om fri rettshjelp og reglene omkring dette.

a. Du kan enten sende oss en epost på post@adalat.no, eller fylle ut kontaktskjema på nettsiden vår. Du kan også lese om de forskjellige advokatene våre her, og kontakte dem direkte, enten på telefon eller epost.